Il sistema calpaina/calpastatina in 3 muscoli dell’arto pelvico di struzzo African Black. Studio istochimico, immunoistochimico e morfometrico

Gomez de Ayala, Diego (2006) Il sistema calpaina/calpastatina in 3 muscoli dell’arto pelvico di struzzo African Black. Studio istochimico, immunoistochimico e morfometrico. [Tesi di dottorato] (Inedito)

Full text disponibile come:

[img]PDF - Richiede un editor Pdf del tipo GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
746Kb

Abstract

In the present research a description of the pelvic limb musculature of ostrich (African Black) was given. Muscle tissues were obtained from three muscles namely: Gastrocnemius pars externa, Tibialis .cranialis caput tibiale, Tbialis cranialis caput femorale. Haematoxilin-eosin technique was used to verify the morphologic aspect of the tissues (fibers integrity). The histochemical results revealed the presence of three fibre types only in the gastrocnemus pars extena uscle : slow-twitch oxidative fibres (SO), fast-twitch oxidative glycolytic fibres (FOG) and fast-twitch glycolytic fibres (FG), while in the other muscles FG fibres were absent. The percentage distribution of fibres types showed a higher incidence of SO compared to FOG fibres in Tibialis cranialis caput tibiale and tibialis cranialis caput femorale. In the Gastrocnemius pars externa muscle the FG fibres outnumber the other fibres, followed by SO and FOG fibres.The results of the analysis of variance showed significant muscle x fibre interactions for every morphometric parameter evaluated. The immunohistochemical results showed the localization of calpain and calpastatin in the muscles object of study. These molecules are involved in the degradation of same myofibrillar proteins and therefore they are relevant factor for meat quality. The brief activity period of the calpain/calpastatin system could explain, in the ostrich, a shorter hanging period.

Tipologia di documento:Tesi di dottorato
Parole chiave:Istochemistry, Immunoistochemistry, Morfometry
Settori scientifico-disciplinari MIUR:Area 07 Scienze agrarie e veterinarie > VET/01 ANATOMIA DEGLI ANIMALI DOMESTICI
Coordinatori della Scuola di dottorato:
Coordinatore del Corso di dottoratoe-mail (se nota)
Cortesi, Marialuisa
Tutor della Scuola di dottorato:
Tutor del Corso di dottoratoe-mail (se nota)
Crasto, Antonio
Stato del full text:Accessibile
Data:2006
Numero di pagine:101
Istituzione:Università degli Studi di Napoli Federico II
Dipartimento o Struttura:Scienze zootecniche ed ispezione degli alimenti
Tipo di tesi:Dottorato
Stato dell'Eprint:Inedito
Denominazione del dottorato:Produzione e sanità degli alimenti di origine animale
Ciclo di dottorato:XVIII
Numero di sistema:787
Depositato il:31 Luglio 2008
Ultima modifica:04 Febbraio 2009 09:40

Solo per gli Amministratori dell'archivio: edita il record