Di Stasio, Luigia (2018) Intolerances and food allergies: assessment of the stability of allergenic proteins to gastrointestinal digestion. [Tesi di dottorato]

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Tipologia del documento: Tesi di dottorato
Lingua: English
Titolo: Intolerances and food allergies: assessment of the stability of allergenic proteins to gastrointestinal digestion
Autori:
Autore
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Di Stasio, Luigia
luigia.distasio@unina.it
Data: 10 Dicembre 2018
Numero di pagine: 149
Istituzione: Università degli Studi di Napoli Federico II
Dipartimento: Agraria
Dottorato: Scienze agrarie e agroalimentari
Ciclo di dottorato: 31
Coordinatore del Corso di dottorato:
nome
email
D'Urso, Guido
durso@unina.it
Tutor:
nome
email
Ferranti, Pasquale
[non definito]
Data: 10 Dicembre 2018
Numero di pagine: 149
Parole chiave: food allergy, food intolerance, digestion
Settori scientifico-disciplinari del MIUR: Area 07 - Scienze agrarie e veterinarie > AGR/15 - Scienze e tecnologie alimentari
Depositato il: 03 Gen 2019 17:13
Ultima modifica: 23 Giu 2020 10:00
URI: http://www.fedoa.unina.it/id/eprint/12564

Abstract

The objectives of the present PhD project are summarized as follow: A1) evaluation of the digestion stability of major nut allergens (peanuts, hazelnuts, walnuts and almonds) as whole food, using an in vitro static model that simulates the gastrointestinal digestion process, including oral, gastric, duodenal and intestinal (brush border membrane enzymes) phases; A2) determine the stability of nut allergens following gastrointestinal digestion of whole food using proteomic techniques (SDS-PAGE, RP-HPLC, LC- HR-MS/MS); A3) assess the allergenic properties of nuts following gastrointestinal digestion of whole food using immunological methodology (ELISA, western-blot, dot-blot, RBL assay); A4) investigate how in vitro gastro-intestinal digestion affects the immune toxic properties of gliadin from diploid (Triticum monococcum) compared to hexaploid (Triticum aestivum) wheat by an immunological and proteomic approach.

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