Attività antimicrobica di oli essenziali e dei loro costituenti contro microrganismi patogeni e alterativi di origine alimentare

Di Pasqua, Rosangela (2006) Attività antimicrobica di oli essenziali e dei loro costituenti contro microrganismi patogeni e alterativi di origine alimentare. [Tesi di dottorato] (Inedito)

Full text disponibile come:

[img]PDF - Richiede un editor Pdf del tipo GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
1739Kb

Abstract

Major active compounds from essential oils are well known to possess antimicrobial activity against both pathogen and spoilage microorganisms. The aim of this work was (a)to determinate the alteration of the membrane fatty acid profile as an adaptive mechanism of the cells in presence of sublethal concentrations of antimicrobial compounds in response to a stress condition and (b) to evaluate the membrane damage of fatty acids profile caused by the exposition of the cells to high concentrations of the compounds. Methanolic solutions of Thymol, Carvacrol, Limonen, Cinnamaldehyde and Eugenol were added into growing media of Escherichia coli O157:H7, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas fluorescens, Brochothrix thermosphacta and Staphylococcus aureus strains. Fatty acid extraction and their gas-chromatographic analysis was performed to assess changing in membrane fatty acid composition. Substantial changes were observed on the long chain unsaturated fatty acids when the E. coli and Salmonella strain’s grew in presence of limonene and cinnamaldehyde and carvacrol and eugenol respectively. Brochothrix strain fatty acid profile was influenced by all compounds, while Pseudomonas and S. aureus strains didn’t show substantial changes in their fatty acids composition.

Tipologia di documento:Tesi di dottorato
Parole chiave:Essential oils, Antimicrobial compounds, Membrane fatty acids
Settori scientifico-disciplinari MIUR:Area 07 Scienze agrarie e veterinarie > AGR/16 MICROBIOLOGIA AGRARIA
Coordinatori della Scuola di dottorato:
Coordinatore del Corso di dottoratoe-mail (se nota)
Spagna Musso, Salvatore
Tutor della Scuola di dottorato:
Tutor del Corso di dottoratoe-mail (se nota)
Barbrieri, Giancarlo
Stato del full text:Accessibile
Data:2006
Numero di pagine:121
Istituzione:Università degli Studi di Napoli Federico II
Dipartimento o Struttura:Ingegneria agraria e agronomia del territorio
Tipo di tesi:Dottorato
Stato dell'Eprint:Inedito
Denominazione del dottorato:Scienza e Tecnologie delle Produzioni Agro-Alimentari
Ciclo di dottorato:XVIII
Numero di sistema:733
Depositato il:30 Luglio 2008
Ultima modifica:04 Febbraio 2009 09:39

Solo per gli Amministratori dell'archivio: edita il record